Seznam.cz se stal poprvé koproducentem filmu, podílí se na celovečerním snímku Milada

20. února 2015

O záměru pokračovat v podpoře české kinematografie, soustředit se na exkluzivní premiéry a vlastní obsah informoval Seznam.cz již v loňském roce. Tehdy nabídl svým uživatelům osm měsíců po uvedení v tuzemských kinech bezplatně film Krásno. V nastavené strategii pokračuje i v roce 2015. Na Nový rok zpřístupnil na své domovské stránce Zakázané uvolnění režiséra Jana Hřebejka a prostřednictvím internetové televize Stream.cz participuje coby mediální partner na temném thrilleru Ghoul nebo 17. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Nyní se společnost poprvé přímo podílí na vzniku celovečerního snímku, je koproducentem filmu Milada.

První klapka celovečerního filmu o Miladě Horákové padne začátkem dubna v Terezíně. Snímek o ženě, která se stala symbolem boje za svobodu, je unikátní nejen svým námětem, ale také délkou a intenzitou příprav. „Dramatický osud Milady Horákové je tak silný, že jsem byl od začátku rozhodnutý točit v angličtině, v autentických lokalitách a samozřejmě s tuzemskými i zahraničními herci, kteří jej věrohodně ztvární. Bylo to osm let neustálého hledání, ale jsem přesvědčen, že tento příběh by neměl být zapomenut,“ říká režisér, scenárista a producent David Mrnka.

Stejného názoru je i Pavel Zima, generální ředitel společnosti Seznam.cz, která je koproducentem a Miladu po uvedení v kinech nabídne divákům v exkluzivní online premiéře. „Jedná se o poslední velké téma novodobé české historie, které nebylo uvedeno na filmová plátna a přitom by si to zasloužilo. I proto jsme se rozhodli být u zrodu filmu Milada.“ 

image

Děj jednoho z nejnákladnějších tuzemských filmů začíná v roce 1990, kdy jsou v archivu náhodně objeveny dopisy, které Milada Horáková před popravou adresovala svým nejbližším. Dcera Jana se tak po čtyřiceti letech začte do řádků plných mateřské lásky, srdečných slov a povzbuzení k plnohodnotnému životu. Scénář není založen na popisu tehdejší politické situace v Československu, ale vychází ze skutečných událostí a bez zbytečného patosu vypráví osobní příběh hlavní hrdinky. Přibližuje Mileniny snahy i pochybnosti, rozpolcenost mezi povinnostmi k vlasti a rodině, odhodlání žít v souladu se svým přesvědčením. Natáčet se bude celkem 60 dní především v Praze, Terezíně, na Šumavě a také u Hradce Králové, odkud pochází Bohuslav Horák. Snímek by měl být uveden v české a mezinárodní premiéře na jaře 2016.

image
Sdílet na sítích