Nejen původní seriály, internetová televize Stream.cz teď začne točit i filmy

4. srpna 2016

Existuje-li jediné slovo, kterým lze charakterizovat legendárního lobbistu Tondu Blaníka, podnikavého majitele Autobazaru Monte Karlo Káju Čížka a Žrouta Roberta Mikluše, pak je jím přívlastek originální. A takový bude i další počin internetové televize Stream.cz a společnosti Negativ, v jejichž koprodukci vyjmenovaní seriáloví hrdinové vznikli. Nese název Short Stream a podílí se na něm ještě distribuční společnost Aerofilms a Festival krátkých filmů Praha. Cílem projektu je oslovit talentované tvůrce a jejich scénáře ležící na dně šuplíků převést do audiovizuální podoby.

Internetová televize Stream.cz rozšiřuje původní dramatickou tvorbu. Nově zařádí do vysílání kromě hraných seriálů také filmy. Jednat se přitom nebude o snímky celovečerní, v souladu se svou dosavadní produkcí vsadí na originální krátké formáty. „Krátké filmy jsou ve světě mimořádně populární, protože ve srovnání s těmi tradičními nabízí jiný divácký zážitek. Nepřispívá k tomu jen stopáž, ale i tempo, které umožňuje rozehrát omezený počet motivů a postav. A právě pro tuhle kondenzovanost, přímočarost a hravost jim to v onlinu sluší,“ říká Lukáš Záhoř, šéfproducent internetové televize Stream.cz, která na jejich realizaci vyčlení během podzimu milion korun. Tuto částku investuje do nadějných scenáristů, jimž spolu s produkční společností Negativ, distribuční společností Aerofilms a Festivalem krátkých filmů Praha nabízí možnost unikátní spolupráce.

image

Autory nápaditých, odvážných, vtipných a provokujících námětů podpoří čtveřice zaštiťující projekt Short Stream nejen finančně, ale zajistí jim také profesionální podmínky k natáčení, premiérové uvedení snímků v rámci Festivalu krátkých filmů a následné zařazení do vysílání internetové televize a kinodistribuce. „Naše výzva je určená všem – profesionálům s produkčním zázemím, studentům filmových škol, amatérským filmařům i autorům, kteří nemají nejmenší tušení o tom, jak film vzniká, ale mají nápad,“ upřesňuje producent společnosti Negativ Milan Kuchynka. Ten věří, že své publikum si specifický formát najde, jen je potřeba dát mu prostor. Jeho přesvědčení přitom nahrává rok od roku se zvyšující návštěvnost Festivalu krátkých filmů Praha.

„Zatímco natáčení krátkých a celovečerních filmů se v zahraničí liší pouze výší rozpočtu, v Česku jde nejčastěji o školní produkce. A to bychom chtěli změnit. Nejen proto, aby i u nás vznikaly filmy, které budou opravdu zajímavé pro diváky a festivaly, ale protože jde o formát, na kterém můžou filmaři ‚dorůst‘. Diváci podle našich zkušeností z festivalu už svět krátkých filmů objevili a umějí si ho užít. S českými filmaři je to horší, ale v poslední době jsem viděl několik snímků, které jsou skvělé a konečně i originální a perfektně řemeslně zvládnuté. Přesně chvíle pro vznik projektu jako je Short Stream,“ dodává programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný.

Scénáře k realizaci je možné zasílat do 5. září 2016, přičemž jedinými omezeními jsou délka do 10 minut a realizovatelnost v rámci rozpočtu. Další informace získají zájemci na webu projektu. Spolu s výzvou spouští internetová televize Stream.cz také kanál Short Stream s krátkými tuzemskými a zahraničními filmy.

Eva Albrechtová

image
Sdílet na sítích